ACİL SERVİS EKSİKLİKLERİ ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR.
 

Popüler Sağlık:  Acil servis ve yoğun bakım servisleri sizce yeterli mi? Neden hastalara hastane dolaşmak durumunda kalıyor? 

Doç.Dr. Cander: hizmet verdiğim Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde bize ulaşan her çağrıya cevap vermeye çalışıyoruz.  Bizim bölgemiz dışında kalsa bile eğer çağrı alındı ise mutlaka ulaşıyoruz. Bize başvuran her hastaya hangi SGK kapsamında olduğuna bakılmaksızın cevap vermek durumundayız. Ancak bazen bu olmuyor. Hiçbir hastayı geri çevirme lüksümüz ve böyle bir iç prosedürümüz olmamasına rağmen zaman zaman zorunluluktan hastayı yönlendirebiliyoruz. Mesela yoğun bakımda bulunması gereken hastaya yoğun bakım servisinin dolu olması sebebiyle geri çevirmek durumunda kalabiliriz. Birinci kuralımız hastayı geri çevirmemek ama yatak yoksa biz ne yapacağız.  Bir hastayı

 

kaldırıp, diğerini yatıramayacağımıza göre tek kalan yol sedyede koridorda tedaviyi yapmak ya da bekletmek, her ikisi de hiç istemediğimiz bir durum. Özellikle İstanbul, Ankara’da yoğun bakım yatağı bulamayabilirsiniz. Bazen bizde de hasta yoğun bakım yatağı bekliyor, ancak servis dolu olabiliyor. Bu durumda biz acil serviste yoğun bakım şartlarını oluşturarak burada tedavide tutuyoruz. Hastayı gönderecek servis olmazsa işte o zaman elin kolun bağlanıyor. Bu durumda kaldığımızda da bizim ihmalimiz ya da ilgisizliğimiz gibi yansıtılıyor. Oysa bu acil servislerin ve uzmanlarının elinde değil. Önce bunun çözülmesi gerekiyor.  Çok büyük olaylar dışında ortalama acil başvuru istatistikleri belirlenebilir ve planlamaları yapılabilir. Bir şekilde bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir.
 

Popüler Sağlık:  Acil servis hastalarında öncelikli hasta kimdir. Kuyruklarda beklememek için ya da ilaç yazdırmak için bile acil servislere başvuranlar oluyor. ‘Öncelikli acil hasta ayrımı hangi durumlarda yapılıyor ?

Doç. Dr. Cander Acil ve Yoğun bakım hizmetleri en zor birimlerdir.  Bizim birinci derece önem sırası, yaşam desteğine ihtiyacı olan “arrest” yani bilinci kapalı hastadır.  Akut hastalıklar, yaralanma gibi acil hızlı tedavi gerektirenlerdir her zaman önceliklidir. Acil servis için olay ne zaman gerçekleşir bilinmediğinden her zaman hazır olunması lazım. Saniyeler o kadar önemlidir ki hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Triaj çok önemli ancak kendini acil bir hasta olarak gören her başvuranı hastayı da değerlendirmek durumundayız.   Özel hastaneleri mecbur kalmadıkça acil yoğun bakım hastası almazlar.

 

Popüler Sağlık:  Acil Tıp Uzmanlığında bir alt müdahale sınırı var mıdır?

Doç. Dr. Cander Acil Tıp Uzmanı için alt sınır tanımlanmıştır. Biz zaten spesifik bir branşız . acil tıp uzmanlığının konusu müdahale protolkolleri bellidir.Ancak bazen sınır koyamadığımız durumlarla karşılaşabiliyoruz.  Ameliyathaneye gitmeden açık kalp masajı gibi uygulamaları yapmak durumunda kalabiliriz. Şartlar tam olmadığından sınır koysak da, müdahalede sınır olmayabilir. Ameliyathaneye yetişemeyecek ve agonide bir gebede sezaryanın resussitasyon anında yapılması gibi örnekler vardır ancak bunlar çok uç örneklerdir.

Mesela çocuk acil tıp uzmanlığı yoktur. Uzmanlık üstüne pediatrik acil tıp uzmanı olunur. Yurt dışında var ve Acil Tıp Uzmanlarına öncelikli olarak veriliyor. Bizde Acil Tıp uzmanlarına verilmiyor. Acil tıp da bu görevi çocuk uzmanları üstlenmektedir. Ama yeni uzmanlık eğitiminde değişiklik yapılıyor.