Popüler Sağlık Dergisi  
Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı68
 
 
 
DAMAR SAĞLIĞI

derin ven trombozu (DVT)
EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİNDEN BİRİ HAREKETSİZLİK!

 

Dunya Tromboz Gunu-Harekete Geç

Bir kan damarının, kan pıhtısı nedeniyle tıkanması anlamına gelen ve toplumda görülme sıklığı her geçen gün artmakta olan bu hastalık için en önemli risk faktörlerinden biri hareketsizlik. Ülkemizde her yıl on binlerce kişide derin ven trombozu (DVT), yani bacaklar, kollar, karın ve göğüsteki toplardamarların içerisinde kan pıhtılaşması hastalığı görülmektedir. Bunların yarısına yakınında da bu pıhtı bulunduğu yerden kopup akciğerlere atmaktadır. Bu durum da ölüm tehlikesi oluşturmaktadır.

  Derin Ven Trombozu-13 Ekim DVT günü
''Toplum ve sağlık çalışanları bilinçlendirilebilirse, ölüm ve oluşabilecek kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon gibi yaşamı tehdit eden kronik hastalıklar erken tanı ve doğru tedaviyle önlenebilir.''

Türk Kalp Damar Cerrahisi ile Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Dernekleri, Dünya Tromboz günü nedeniyle Güneş Meydanı’nda çeşitli aktiviteler düzenleyerek toplumda trombozun yol açtığı kalp damar hastalıklarına dikkat çekerek hareketli yaşam tarzının önemine işaret ettiler.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Dünya Tromboz Günü nedeniyle yapılan etkinlerin önemine dikkat çekerek, farkındalığın hastalıkların önlenmesinde çok büyük rolü olduğunu belirtti.

Aniden Ortaya Çıkan Çok Şiddetli Ağrı ve Şişlik Önemsenmeli!

Dünya Tromboz Günü nedeniyle etkinlik kapsamında yapılan basın açıklamasında konuşan Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. H. Tankut Akay, Derin VenTrombozu ve akciğer embolisi belirtileri hakkında bilgi verdi.

aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman baldır bölgesi civarında oluşan ağrı.  

Derin VenTrombozu’nun oldukça gürültülü bir tablo olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tankut Akay, hastaların büyük kısmının aniden ortaya çıkan çok şiddetli ağrı ve şişlikle doktora başvurduklarına dikkat çekerek hastalık belirtilerini şöyle sıraladı:

. Genellikle aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman baldır bölgesi civarında oluşan ağrı.

.Derin VenTrombozu’nda oluşan pıhtının büyüklüğü ve seviyesine bağlı olarak, değişik şekillerde ortaya çıkan şişlik. Eğer, pıhtı seviyesi kasık bölgesine kadar ulaşmışsa genellikle tüm bacak; eğer pıhtı diz toplardamarı seviyesinde ise baldırda şişme olur.

.Çoğu zaman bacak şişmesine, renk ve sıcaklık değişiklikleri eklenir.

Akciğer Embolosi'nde bu belirtilere dikkat!

Prof. Dr. Tankut Akay; '' Derin VenTrombozu bazen hiçbir belirti göstermeden bacaktaki pıhtıdan kopan bir parçanın yol açtığı, akciğer embolisi gibi ölümcül bir komplikasyon meydana geldiğinde teşhis edilir. Akciğer embolisi, yaşamı tehdit eden, tedavi edilmediğinde başta akciğerler ve kalp olmak üzere tüm organların çalışmasını etkileyen oldukça ciddi bir hastalıktır ve önlenebilir hastane ölümlerinin 1. sırasında yer almaktadır. Akciğer embolisi gelişen hastalarda açıklanamayan nefes darlığı, derin nefes alırken göğüste ve sırtta şiddetli, batma tarzı da olabilen ağrı, öksürük ile beraber kan tükürmek gibi belirtiler olabilir''

Bilgisayar Başında Vakit Geçirenler Risk Altında!

Toplardamarlarda pıhtı oluşması ve bu pıhtının akciğere yayılmasının özellikle beyaz yakalıları, bilgisayar başında vakit geçirenleri, ders çalışan öğrencileri tehdit ediyor.  Kanser hastalarında, pıhtı oluşumu riski artıyor. Sigara kullanımı da içeriğinde bulunan zararlı kimyasal maddeler yüzünden kanın koyulaşmasına ve pıhtılaşmasına neden oluyor.  Ayrıca, uzamış hareketsizlik ve uzun süre yatakta kalmak (uzamış yoğun bakım yatışı, hastanede yatış, felç nedeniyle yatağa bağlı kalmak gibi), genel anestezi gerektiren uzamış ameliyatlar (özellikle kalça çıkığı gibi büyük ortopedik ameliyatlar sonrasında, varis hastalığında genişleyen toplardamarlar içindeki türbülanakım nedeniyle kanın göllenmesi de pıhtı riskini artıran nedenler arasında.

Tromboz; ölüm veya kronik kalıcı hastalıklara neden olmaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarından kaynaklı ölümlerin dörtte birinin damarlarda oluşan pıhtılar nedeniyle gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar şu bilgileri verdi:

“Meme kanseri, akciğer kanseri ve araç kazalarından ölenlerin toplamından daha fazla insanı damarlardaki pıhtılaşma nedeni ile kaybetmekteyiz. Bu verilere göre ülkemizde her sene yaklaşık 30.000 kişi trombozdan ölmektedir. Bacak toplardamarlarında oluşan pıhtı bazen bu bölgelerden koparak akciğerlere atılıyor ve sonucunda pulmoneremboliye yol açabiliyor. Bu durumda ölüm veya kronik kalıcı hastalıklara yol açar. Tromboembolik olaylar hem erken dönemde hem de geç dönemde hayatınızı tehdit edebilir, yaşamınızı olumsuz etkileyen sorunlara neden olabilir. Unutmayınız pıhtı fark edilebilir önlenebilir ve tedavi edilebilir.  Son yıllarda gelişen teknoloji ile hem yeni jenerasyon pıhtı önler ilaçlar, hem de pıhtının mekanik olarak temizlenmesini sağlayan cihazlarla tedavide önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Erken dönemde uzman bir kalp damar cerrahının sizi değerlendirmesini tavsiye ederiz.''

 
Bülten:15.10.2018

 

Copyright © populersaglikdergisi.com