Popüler Sağlık Dergisi  
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
DERNEKLERDEN

Türk Yoğun Bakım Derneği, Gerçek Yoğun Bakım Hastalarına Yer Açmak İçin Harekete Geçti!

Türkiye’de, yoğun bakım yatakları bir çok Avrupa ülkesinin üzerinde. Ancak uygulamada yaşanan sıkıntılar ve bu ünitelerin rasyonel kullanılmaması nedeniyle zaman zaman uygun hasta yatağı bulunamaması ile gündeme geliyor. Türk Yoğun Bakım Derneği de, bu ünitelerin akılcı kullanımı ve hastalara üst düzey fayda sağlamak üzere yaşanan zorlukları masaya yatırdı.

 

Türk Yoğun Bakım Derneği “Yoğun Bakım Ünitelerinin Akılcı Kullanımı Sempozyumu” ile mevcut durumu ve çözüm önerilerini ele aldı. Basın toplantısı, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar, Türk Yoğun Bakım Deneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zafer Çukurova ve Avrupa Yoğun Bakım Derneği Başkanı Dr. Jozef Kesecioğlunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Yoğun Bakım Üniteleri Akılcı Kullanımı Sempozyumu

‘‘Türkiye Yoğun Bakım Ünitesi ve Hasta Yatağı Sayıları Açısından Pek Çok Avrupa Ülkesinin Üzerinde’’

Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar;Ülkemizde bugün için mevcut olan yoğun bakım ünitesi ve hizmet verilen hasta yatağı sayıları birçok gelişmiş Avrupa ülkesinin üzerindedir.  Ancak buna rağmen özellikle büyük şehirlerimizde uygun hasta yatağı bulunamamasının çeşitli nedenleri vardır. Yoğun bakım tedavisi tamamlanarak uzun dönem bakım hastasına dönüşen hastalarımız, yoğun bakım tedavisine ihtiyacı olmayan ya da tedaviden yararlanamayacak düzeyde son dönem bakım hastası haline gelmiş ve yaşam sonu bakımına ihtiyaç duyan hastalarımız, evde sağlık hizmeti ya da palyatif bakımlarda sağlık hizmeti alması gereken hastalarımızın yoğun bakım yataklarında olması en önemli nedenler arasında sayılabilir” diyor.

Prof. Dr. Uyar,  Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirmelerde yaklaşık yüzde 20 civarında yoğun bakım hastasının seviyesine uygun olmayan ünitelerde yatışı, yaklaşık yüzde 15 civarında da palyatif bakım hastasının bulunduğu, yani yüzde 35 civarında uygun olmayan hasta yatışı olduğu tespitinin yapıldığını vurguluyor.

’’Yoğun Bakım Servisleri Bakım Evi Değildir! Evde Sağlık Hizmeti alması ya da palyatif servislerde yatması gereken pek çok hasta yoğun bakım yataklarında’’

Basın toplantısında konuşan T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ise, ‘Akılcı Yoğun Bakım Kullanımı’nın çok yeni bir kavram olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Okumuş; “İhtiyacımızın iki katı yenidoğan yoğun bakım yatağımız var. Yoğun bakım yataklarımızın ve uzman sayımızın yeterli olmasına rağmen zaman zaman hala ‘yoğun bakım yatağı bulunamadığı için öldü’, ‘yoğun bakım yatağı bulunamadığı için sevk edildi’ gibi haberlerle karşı karşıya kalıyoruz.  Yeterli yatak var, dünyanın en gelişmiş teknolojileri var, eğitimli uzman ve personel sayısı yeterli ve buna rağmen yetersizlik durumuyla karşı karşıya kalmamız yoğun bakımları akılcı kullanamayışımızın bir sonucu. Bazı hastalar aylarca, yıllarca yoğun bakımda yatar.  Prematüre bir bebek gelir ve bir yaşına kadar yoğun bakım ünitesinde kalır. Gereksiz yatışlar, endikasyonsuz yatışlar, uzun süreli yatışlar ve araya giren enfeksiyonlar gibi durumların artık engellenmesi gerekiyor. Bakanlık olarak, yoğun bakımlarda nicelliği en üst seviyeye getirdik.  Sağlık Bakanlığı olarak, yoğun bakımların akılcı kullanımı girişiminin sonuna kadar destekçisiyiz. Yoğun bakım bir tedavi yönetimidir ve tedavisi biten hastanın yoğun bakımda tutulması hastaya zarar verir. Yoğun bakıma yatacak olan hastanın yoğun bakım yatışına o servisin hekimi karar vermelidir ve bu konuda hasta yakınları ısrarcı olmamalıdır. 

Yoğun bakıma yatacak, çıkacak ve tedavisi bitmiş hastanın kararını hekim vermelidir. Evde bakım hizmetlerimiz o kadar gelişti ki, ev tipi ventilatörle evde sağlık hizmetinden faydalanabilecek hastaların gerçek yoğun bakım hastalarını sıkıntıya düşürdüğü durumlar söz konusu olabiliyor. Yoğun bakım tedavisinden sonuç alamayacak durumda olan hastaların ve son dönem bakım hastası olan hastaların yoğun bakımlarda tutulması sadece hekimlerin değil ailelerinde sorumluluğundadır. Bu tek taraflı bir olay değil, çok yönü bir farkındalık gerektiriyor. Yoğun bakımlar bakım evi hizmeti veren üniteler değildir, bunun altını özellikle çizmek istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE YOĞUN BAKIM: YATAK, UZMAN ve KULLANIM

. Yaklaşık 22,000 erişkin, 12,000 yeni doğan ve 1,500 çocuk yoğun bakım yatağı olmak üzere toplamda 35,500 yoğun bakım yatağı bulunmaktadır.
. Erişkin yoğun bakım uzman sayısı yaklaşık 200, Çocuk yoğun bakım uzmanı yaklaşık 40 ve yenidoğan yoğun bakım uzmanı yaklaşık 300.
. Yoğun bakımların büyük çoğunluğu Anestezi ve Reanimasyon uzmanları (yaklaşık 5500) tarafından yönetilmektedir.
. Anestezi ve Reanimasyon uzmanları dışında İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları da ‘Yoğun Bakım Uzmanlık Eğitimi’nde yer alan diğer branşlardır. Ayrıca Kardiyoloji ve Kalp-Damar Cerrahisi yoğun bakımlarında ilgili dal uzmanları görev almaktadırlar.
. Ülkemizde ise her 10 bin kişiye 2,25 yoğun bakım yatağı düşmektedir.
. Sağlık Bakanlığı’nın değerlendirmesine göre yaklaşık %20 civarında yoğun bakım hastası seviyesine uygun olmayan ünitelerde, yaklaşık %15 civarı ise palyatif bakım hastası olmak üzere toplamda %35 civarında uygun olmayan hasta yatışı tespit edilmiştir.

ABD ve OECD’nin Avrupa bölgesi ülkeleriyle kıyaslandığında her 10 bin kişiye düşen yatak sayısı: ABD’de eyaletler arası büyük farklıklar olmakla birlikte; 1-4, İsviçre, Fransa, Hollanda ve İspanya; 0,8 – 0,9, Belçika; 2,2, Almanya, 2,5 olarak öne çıkıyor.

 
25.10.2017
Zeynep Çetinkaya

 

Copyright © populersaglikdergisi.com