Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 

GÜNCEL/ 'Dünya Akciğer Günü'

 
 

Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu; "Ülkemizde hava kirliliği nedeniyle ölümler, trafik kazalı ölümlerden yaklaşık 2 kat fazla"

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, 'Dünya Akciğer Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde solunum sistemi hastalıkları nedeniyle hastane yatışları tüm yatışların %13’ünü; solunum sistemi hastalıklarından ölümler ise tüm ölümlerin %11’ini oluşturmakta olduğuna dikkat çekti.

Dünya çapında sık karşılaşılan solunumsal hastalıklar ile ilgili farkındalık yaratmak ve akciğer sağlığını korumak için önlemler almak amacıyla 25 Eylül tarihinin 'Dünya Akciğer Günü' olarak ilan edildiğini hatırlatan Kalyoncu, milyonlarca insanın hava kirliliğinin solunum yolları üzerindeki zararlı etkilerine maruz kaldığını söyledi.

Kalyoncu, "Ülkemizde hava kirliliği nedeniyle ölümler, trafik kazası nedeniyle ölümlerden yaklaşık 2 kat fazladır. Ülkemiz nüfusunun yüzde 27'si tütün ve tütün mamulü kullanmakta ve ne yazık ki bu hastaların yüzde 48'i 15-19 yaşları arasında, yani daha çocukken tütün mamulü kullanmaya başlamaktadır" dedi.

"TÜTÜN BAĞIMLISI ORANI ARTIYOR"

Kalyoncu, Türkiye nüfusunun yüzde 27'sinin tütün ve tütün ürünleri kullandığını, bunların yüzde 48'ini 15-19 yaş grubunun oluşturduğunu ifade etti. Kalyoncu, tütün ürünlerinin kullanımına bağlı çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve yaşam kalitesinin düştüğünü anlatarak, şu bilgileri paylaştı:"Tütün endüstrisi, pazarladığı tütün ürünleriyle 20. yüzyılda dünyada 100 milyon insanın ölümüne neden olmuştur. Ülkemizde ise halen yılda 100 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Türkiye'de uygulamaya koyulan tütün kontrolü politikalarına rağmen 2012'de yüzde 27,1 olan tütün bağımlısı oranı, 2014 yılında yüzde 32,5'e yükselmiştir. Ayrıca 2003 ve 2012 yılları arasında genç kızlarda herhangi bir tütün ürünü kullanma oranı yüzde 37 artmıştır.

2000'li yıllardan itibaren yerli tütün üretimi yüzde 54 azalmış, 2011 sonrası tütün ithalatı yüzde 37 oranında ve bu dönemde piyasaya sunulan tütün ürünü sayısı yüzde 100'e varan oranlarda artış göstermiştir. Tütün endüstrisinin gelecekte tütünün yerine koymaya çalıştığı elektronik sigara, nargile, diğer nikotin içeren ürünler ve ısıtılarak kullanılan tütün mamulleri de en az sigara kadar zararlıdır."

İLAÇLARA DİRENÇLİ TÜBERKÜLOZ CAN ALIYOR

Prof. Dr. Kalyoncu, dünya genelinde 65 milyon kişide orta/ağır şiddette Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunduğunun öngörüldüğünü, KOAH'ın üçüncü en sık ölüm nedeni olduğunu ve her yıl 3 milyon kişinin hayatını KOAH nedeniyle kaybettiğini söyledi.

KOAH'IN GÖRÜLME SIKLIĞININ 40 YAŞ ÜSTÜ YETİŞKİNLERDE YÜZDE 15-20

"Ülkemizde tahminen 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Türkiye'de hekim tarafından tanı almış akut ve kronik hastalıklar arasında zatürre, alt solunum yolu enfeksiyonu yüzde 1.15 görülme sıklığı ile 15. sırada yer almaktadır. Alt solunum yolu enfeksiyonları yılda yaklaşık 4 milyon ölüme neden olmakta ve 5 yaş altı çocuklarda en önemli ölüm nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır."

TÜM TÜBERKÜLOZ OLGULARINDA TEDAVİ BAŞARI ORANI ARTTI

Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, veremin de insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu söyledi. Kalyoncu; "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2016 yılı raporunda, 2015 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası olduğu, bunların yaklaşık 6 milyonunun bulaştırıcı nitelikte olduğu kanıtlanmıştır. Bu hastaların 1 milyonu çocuk hastadır. Her yıl 1,8 milyon kişi de tüberküloz nedeniyle ölmektedir. Türkiye'de ise tüm tüberküloz olgularında tedavi başarı oranı arttı. 2005 yılında 20 bin 535 olan tüberküloz hasta sayısı 2013'te 13 bin 409'a düşmüştür'' dedi.

 

 

23.9.2017

 

Copyright © populersaglikdergisi.com