Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ruh Sağlığı/Psikoloji-Psikiyatri
 
 
 

Vücudun strese cevabı ağır oluyor!

Kontrol altında tutulamayan stres vücudun savunma sistemini zayıflatıyor bununla kalmayıp, gizli ve bastırılmış önemli hastalıkların da ortaya çıkmasına neden oluyor. Kişinin hastalığa yakalanmasında stresin önemli bir faktör olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, stresi kontrol edebilmenin ve onunla baş etmenin ilk adımının onu tanımak olduğunu belirtiyor.
 
 

 

İlk adım: STRESİ TANIMAK

''Geçici kısa süreli stresle, uzun süreli tekrarlayan stresin bedendeki tepkileri farklı.Vücudun strese bağlı salgıladığı maddeler vücudu tahrip ediyor. Kontrol edilemeyen stres vücut savunma sistemini zayıflatıp, gizli ve bastırılmış hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.Stresi tanımak onu kontrol edebilmenin ilk adımı.''

Prof. Dr. Nevzat Tarhan stresin belirtilerini şu şekilde sıralıyor.

Stresin Belirtileri

- Saldırgan veya kayıtsızlık
- Sıkıntı, gerilim hali, sinirlilik
- Neşesizlik, durgunlaşma
- Dinlenmekle geçmeyen yorgunluk
- Unutkanlık, korkulu rüyalar
- Karamsarlık, yalnızlık hissi
- Yersiz suçluluk duyguları

 

Bu belirtiler 3 günden fazla sürüyorsa destek şart!

Organik bir açıklaması olmayan; ağız kuruluğu, üşüme, titreme, vücutta uyuşma, karıncalanma hissi, sebepsiz çarpıntı, soğukluk veya sıcaklık hisleri, baş ağrısı, baş dönmesi, idrar sıklaşması, mide bulantısı, kusma, ishal, uyku ve iştah bozuklukları, konuşma güçlükleri, uykuda diş gıcırdatma, gürültü ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi belirtiler 3 günden fazla sürüyorsa mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor.

Yardım için!

Diğer insanlara yardım edebilmek için onlardaki stres belirtilerinin bilinmesi gerektiğini vurgulyan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gittikçe artan içki, sigara, hap kullanımı, kolay heyecana kapılma, ani patlamalar, öfke hali, yetersiz yeme içme, çocuksu tepkiler, huzursuzluk, gereksiz riske girme, eleştiriye aşırı hassasiyet hallerinde de kişilerin destek alımının gerekli olduğunun altını çiziyor.

 
 
Zeynep Çetinkaya İstanbul 30 Temmuz 2014
Benzer konular
DEPRESYON BİYOLOJİK BİR HASTALIK-Prof.Dr. Nesrin DİLBAZ
 
 
Copyright © populersaglik.com