Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
 
 
SEKTÖR HABERLERİ
 
 

AİFD '' Yenilikçi ilaçlar umut olmaya devam ediyor''

Türk insanının yeni ilaçlara daha hızlı erişmesini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler üretilmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren 38 araştırmacı ilaç firmasının üye olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) bir kampanya başlattı.

Yenilikçi ilaç kavramının ve ilaç inovasyonunun bireylerin hayatına getirdiği değer ile sosyal ve ekonomik katkısının daha iyi anlaşılmasını sağlamayı amaçlayan kampanya kapsamında mikrosite, sosyal medya, online mecralar, yazılı basın ve radyolarda yenilikçi ilaçların insan yaşamına katkısına yönelik içerikler yayınlanacak. 29 Mayıs tarihinde yayına giren hepimizicinumut.com sitesi, yenilikçi ilaçlar ve insan yaşamına katkıları hakkında bütün bilgilere tek bir kanaldan erişim sağlayan bir platoform özelliği taşıyor.

 
 

AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, yenilikçi ilaçların önemini şöyle anlattı: “1900’lü yılların başında doğan bir insanın yaşam süresi ortalama sadece 47 yıldı, yani bugünkünden neredeyse 30 yaş daha kısa. Günümüzde kolay tedavi edilebilen salgın hastalıklar olarak nitelendirilebilecek zatürre ve grip gibi hastalıklar büyük oranda ölüme sebebiyet veriyordu. Ancak ilerleyen yıllarda tıp biliminde, bu döngüyü kıran önemli gelişmeler yaşandı. Örneğin, 1921 yılında insülinin bulunması ve yaygınlaştırılmasıyla diyabet hastalarının yaşam kalitesi ve süresi kökten değişti. 1929’da Dr. Alexander Fleming penisilini buldu. Penisilin bulunmasaydı bugün yaşayan insanların %75’i hayatta olmayacaktı. 1940-50’lerden bugünlere geliştirilen kızamık ve çocuk felci aşıları, psikiyatri, kalp sağlığı ilaçları depresyondan hipertansiyona geniş bir skalada insan yaşamını tehdit eden nice hastalığın üstesinden geldi.

Sağlık alanındaki ihtiyaçlarımız artıyor...

AİFD Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Oğuz Mülazımoğlu ise şunları söyledi: “Dünya hızla değişiyor, insan nüfusu çoğalıyor ve ortalama yaşam süremiz uzuyor. Tüm bunlarla birlikte sağlık alanındaki ihtiyaçlarımız artıyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda dünyada ve ülkemizde yüz binlerce bilim insanı gece gündüz demeden yenilikçi ilaç ve tedaviler geliştirebilmek için çalışıyor. Tedavisi olmayan ya da yeni tedavilere ihtiyaç duyulan alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor, çözümler üretiyor. Araştırmacı ilaç firmaları gelirlerinin önemli bir kısmını bu çalışmalar için harcıyor.

Günümüzde kanser, diyabet, kalp-damar, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz hastaları ve daha pek çok farklı hastalıkla baş etmeye çalışan yüz milyonlarca insan, yenilikçi ilaçlar sayesinde yaşama tutunuyor, hayata devam ediyor.Günümüzde yenilikçi ilaç endüstrisi, yeni ilaç ve tedaviler keşfetmek için yılda yaklaşık 140 milyar dolarlık yatırımla yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. Türkiye’ de de yenilikçi ilaç ve tedaviler geliştirilmesi ve bu kritik sektöre yatırım çekilebilmesi için konuya planlı ve istikrarlı bir şekilde yaklaşılması gerekiyor. Bunu başarırsak yıllık 140 milyar doları bulan biyoteknoloji ve ilaç Ar-Ge bütçesinden daha büyük paylar almamamız ve daha başarılı bir üretim ve ihracat üssü haline gelmememiz için hiçbir neden yok. AİFD üyeleri olarak bizler yenilikçi ilaçların ve ilaçta inovasyonun sosyal ve ekonomik değerini anlatarak, Türk insanının bu yenilikçi ilaçlara hızla kavuşması için elimizden geleni yapıyor ve Türkiye’deki tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışıyoruz. Amacımız bilim ve Ar-Ge’nin bu ülke topraklarında da gelişmesi ve Türkiye’de yaşayan insanların da tüm dünya vatandaşlarıyla aynı anda yeni ilaçlara kavuşması ve daha umutlu olmasıdır.”

Yenilikçi ilaç nedir?

Yenilikçi ilaç, uzun araştırmalar ve klinik çalışmalar sonucu belirli bir hastalık üzerinde tedavi edici etki yaptığı kanıtlanmış, temeli patentli bir moleküle dayanan ve daha önceden benzeri olmayan yeni ilaçlar için kullanılan bir uluslararası terimdir. Bir ürünün ruhsat alabilmesi için gereken üç parametre güvenlik, tıbbi etkililik ve kalitedir. Yenilikçi ilacın en ayırt edici özelliği patentli olmasıdır.

Buna ek olarak yenilikçi ilaçlar;
•Klinik çalışmalarla kendini ispatlamıştır
•Üretim standartları yüksektir
•Yüksek teknoloji ile üretilir
•Tedavide, yaşam kalitesini artıran önemli ve ilave faydalar sunar.

Bilimsel araştırmalar ve teknolojinin desteğiyle uzun soluklu Ar-Ge süreçleri sonucunda üretilen, insan yaşamına ömür ve kalite katmayı amaçlayan yenilikçi ilaçlar, son 20 yılda insan sağlığı konusunda önemli gelişmeler kaydedilmesini, bir zamanların ölümcül hastalıklarının tedavi edilebilir hale gelmesini sağladı. Örneğin, 1980’lerde ve 90’larda ciddi oranda can kayıplarına neden olan HIV virüsü, yenilikçi tedavilerle geriledi ve HIV bağlantılı hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranı %85 oranında azaldı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık teknolojisindeki gelişmeler, bebek ve çocuk ölümlerindeki azalmanın ve 21. yüzyıldaki doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışın yaklaşık %40-50’sini sağladı. Yenilikçi ilaçlar karşılanmamış tedavi ihtiyaçlarına yönelik önemli bir potansiyele işaret etse de halen, bu ilaçların kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılması ve hak ettiği sosyal ve ekonomik değeri görebilmesi için atılacak adımlar var.

Yenilikçi İlaç Kampanyası’nın Sosyal Medya Hesapları

Kampanya Micrositesi: hepimizicinumut.com
AİFD YouTube Kanalı: www.youtube.com/channel

 

 

08.06.2017

 

Copyright © populersaglikdergisi.com