Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 72
 
 
 
NÖROLOJİ

Nobel İlaç Türkiye’de İlk ve Tek Olan Bir Dijital Projeye İmza Atıyor: “PARKİNSON ile YAŞAM”

Nobel İlaç MSS Grubu, Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artırmak amacı ile Türkiye’de ilk ve tek olan bir dijital projeye imza atarak “PARKİNSON ile YAŞAM” mobil uygulamasını App Store ve Google Play üzerinden tüm hekim, hasta ve hasta yakınlarının kullanımına ücretsiz olarak sundu.

Proje koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek İnce Günal gerçekleştirdi. Egzersizler ile ilgili içerikler Parkinson alanında uzun yıllardır çalışan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalından Uzm. Fizyoterapist Çiğdem Beşer ve Nöroloji Ana Bilim Dalından Uzm. Fizyoterapist Hakan Beşer tarafından oluşturuldu.

  Nobel İlaç Türkiye’de İlk ve Tek Olan Bir Dijital Projeye İmza Atıyor “PARKİNSON ile YAŞAM”

Parkinson, yavaş ilerleyen, beyin hücrelerinde kayba neden olan nörodejeneratif bir hastalık. Beyinde dopamin eksikliğine bağlı olarak hareket işlevleri etkileniyor ve hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Parkinson’un tedavisi günümüzde farmakolojik ajanlar ve uygun hasta grubunda cerrahi tedaviler ile yapılıyor. Parkinson hastalarının günlük yaşam kalitesini artıracak farmakolojik tedavilerin yanında farmakolojik olmayan yöntemler de çok önemli bir yer tutuyor. Hastalığın tedavisinde her gün düzenli egzersiz yapmak, yüz ve mimik hareketleri, konuşma, ses, yutma ve solunum terapisi uygulamak, hastaların günlük yaşamına önemli katkı sağlıyor.

SADECE İLAÇ TEDAVİSİ YETERLİ DEĞİL

Parkinson tedavisinin her hastalık döneminde farklı olduğunu ve hastadan hastaya tedavi seçeneklerinin değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Dilek İnce Günal şu bilgileri verdi: “Tedavinin temelini ilaçlarla dopamini tamamlamak oluştursa da sadece ilaç tedavisi hastaların kendini iyi hissetmesi için yeterli değildir. İlk yıllardan itibaren düzenli fiziksel ve zihinsel egzersizler yapan hastalarda hastalık daha yavaş ilerler ve bu hastalar hastalığın engelleyici etkileri ile çok daha rahat baş ederler. Bu egzersizleri bir yaşam tarzı haline getirmek sonraki yıllarda zihin ve vücut sağlığı için her zaman artı puandır.”

EGZERSİZ, PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ

Uzm. Fizyoterapist Çiğdem Beşer de şu açıklamalarda bulundu: “Parkinson hastaları hareketlerini planlama, başlatma ve devam ettirmede yavaşlık yaşarlar. Bu yavaşlama da günlük yaşamdaki en basit işlerin bile yapmasını güçleştirir. Egzersiz, Parkinson hastalığının tedavisi içinde önemli bir yer tutar. Egzersiz programlarındaki amaç, hastaların bulgularına yönelik hareket tekrarlarıyla hastanın fonksiyonelliğini artırmak ve günlük yaşamını mümkün olduğunca bağımsız hâle getirmektir. Düzenli yapılan doğru egzersiz programlarıyla Parkinson hastalarında denge ve koordinasyonla ilgili sorunlar azalır. Yürüme ve dönme daha kolaylaşır, daha az donma yaşanır, hareketlilik artar, bilişsel işlevler gelişir, yutma ve konuşmada yaşanan sıkıntılar azalır. Sonuç olarak egzersizler Parkinson hastasının günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılığı azaltırken yaşam kalitesi artacak ve en önemlisi hastanın kendine güveni artacaktır.”

Uzm. Fizyoterapist Hakan Beşer ise: “Düzenli bir egzersiz programına başlamak, Parkinson hastalığında bulguları iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Bunun için hiçbir zaman geç veya erken değildir. Önemli olan fonksiyonları kaybetmeden hareketlere başlamaktır.” dedi.

“Parkinson İle Yaşam” Mobil Uygulaması  

“PARKİNSON ile YAŞAM” mobil uygulaması

Nobel İlaç’ın koşulsuz desteği ile oluşturulan “PARKİNSON ile YAŞAM” mobil uygulaması içinde Parkinson hastaları için egzersiz videoları, hastalık hakkında bilgiler, kişiselleştirilebilir alanlar mevcut.

Uygulama; Parkinson hastalarının hastalık süresince daha bağımsız olmalarını hedefleyerek, hastalığın evrelerine göre ayrılmış ve evde tek başına veya yakınları ile yapabilecekleri temel egzersizlerin video anlatımlarını içeriyor. Hareket egzersizleri dışında, hastaların ihtiyaç duyduğu yutma, solunum, konuşma, yüz ve mimik egzersizlerinin de yer aldığı uygulamada ayrıca hastaların ev yaşamını kolaylaştıracak pratik bilgiler ve ilaç zamanı hatırlatma gibi ek alanlar da kullanıcılara sunulan avantajlar arasında bulunuyor.

 

NOBEL İLAÇ:

Nobel, 1964 yılında tamamen yerli sermayeli bir Türk şirketi olarak kuruldu. Firma, “İnsan sağlığı için dünyanın her köşesinde güvenilir ve erişilebilir ürünler sunma” vizyonuyla yıllar içinde uluslararası platformda değerli bir konuma erişti. Bugün Nobel; Türkiye’de iki, Kazakistan ve Özbekistan’da da birer tane olmak üzere toplam dört üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 3000 kişilik uzman bir kadrosu bulunan Nobel, uluslararası standartlara göre ürettiği nitelikli ürünlerini yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediyor, 20 ülkedeki temsilcilikleriyle tanıtım ve satış faaliyetlerini yürütüyor.

 

Nobel İlaç

Popüler Sağlık Dergisi
Bülten-28.Şubat.2020 Z.Ç