Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
Popüler Sağlık Dergisi 86.sayı
 
 
Popüelr Sağlık Dergisi Sayı 85
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 84
 
 
 
 

SEKTÖR HABER

 
 

Her Yıl Milyonlarca İnsan Travmaya Maruz Kalıyor.

Travmadan En Çok Etkilenenlerse Çocuklar!

 

Her yıl milyonlarca insan travmatik olayla karşılaşır. Bu sarsıcı deneyimlerden en çok etkilenenlerse çocuklardır. Travmatik yaşantılar çocuk üzerinde tahrip edici etki yaratarak; fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimi üzerinde iz bırakır. Ve sonuçta aile ve toplum üzerinde derin etkilere yol açar.

Her Yıl Milyonlarca İnsan Travmaya Maruz Kalıyor. Travmadan En Çok Etkilenenlerse Çocuklar!  

Çocuklarda Travma Tepkilerine Bilimsel Bakış

Travmanın ardından çocuk, içinde bulunduğu durumu değerlendirme ve yeniden organize olma ihtiyacı duyar ve travma öncesi dünyasına dönmeye çabalar. Travma sonrası dönemin duygusal, davranışsal ve bilişsel belirti ve bulguları, çoğunlukla bu çabaların göstergesidir. İçinden geçtiği bu hassas dönemde çocuğun/gencin ruhsal ihtiyaçlarının anlaşılması, gereken etkili desteğin sağlanması için ön koşuldur.

Yetişkinlerin Rolü ve Çocukların Travma Sonrası İyileşme Sürecindeki Etkileri

Çocuklar, travmalarını işleyebilmek için çoğunlukla yanlarında destekleyici bir yetişkin bulmaya ihtiyaç duyarlar. Ancak, travmatik yaşantılar sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de zorlayıcıdır. Yetişkinlerin çocukların yaşadığı travmayı anlaması, onları doğru şekilde yönlendirmesi ve desteklemesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlar. Erişkinlerin varlığı, çocukların travmatik olayları daha sağlıklı bir şekilde işlemelerine yardımcı olabilir.

Çocuklarda Travmadan İyileşmeye Uzanan Yol Rehberi:

“Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu”, Dünya çapında bir isim olan Prof. Dr. Bruce D. Perry’nin çalışmaları, Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Feryal Çam Çelikel ve Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikoloğu Mader Bengisu Bilgen tarafından derlenerek dilimize çevrilmiş ve web sitesi üzerinden ücretsiz erişime açıldı. Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu”, çocuklarda travmadan iyileşmeye uzanan yolda, anne-baba ve öğretmen gibi çocuklarla iletişimde olan tüm yetişkinler için değerli bir rehber niteliğindedir. Bu kitap, çocukların travmatik yaşantılara verdiği karmaşık tepkileri anlamada önemli ipuçları sunarken anne-baba, öğretmen ve uzmanlara, iyileşme süreçlerine destek olmada rehberlik ediyor.

Travmanın Çocuklar Üzerindeki Derin Etkileri

Travma, çocukların dünyayı algılayışını değiştirir ve ortamın güvenli olduğu hissini zedeler. Özellikle, çocuklar travma sonrasında neden-sonuç ilişkilerini doğru kuramayabilirler ve olayı kendilerine bağlama eğiliminde olabilirler. Çocuklar, travmayı anlamlandırmada zorlandıklarından, ruhsal ihtiyaçlarını doğru kavramak ve karşılamak daha da önem kazanır. Prof. Dr. Perry tarafından geliştirilen Neurosequential Model of Therapeutics (NMT) temelinde hazırlanan bu kitapta, çocukların travma sonrası verdikleri tepkiler açıklanmakta; aynı zamanda, doğru yaklaşım ve destek stratejileriyle çocukların iyileşme sürecinin nasıl yönetilebileceğine dair yollar da gösterilmektedir.

Ebeveynlere, Öğretmenlere ve Uzmanlara Yol Gösterici Rehber

Kitap, travma sonrası çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiğini sade ve detaylı bir dille ele alıyor. Travmanın çocuğun gelişmekte olan beyni üzerindeki etkilerini açıklarken, ailelere ve bakım verenlere çocukların ihtiyaç duyduğu desteği nasıl sunabileceklerini gösteriyor. Eserde, çocukların iyileşme sürecinde ilişkilerin ve güvenli bağ kurmanın ne kadar önemli olduğu da vurgulanıyor.

Travmanın İzlerini Silmek Mümkün: İyileşme, Sağlıklı Bir İlişki Kurmakla Başlar

Kitabın temel taşlarından biri: “İyileşme, kurulan ilişkiyle başlar.” Travma sonrası çocuklarla kurulan sağlıklı, sabırlı ve kapsayıcı ilişkilerin, ruhsal dayanıklılığı artırmadaki yararı bilimsel veriler ışığında anlatılıyor. Kitap, yalnızca psikoloji alanındaki uzmanlara değil, anne-baba ve öğretmenlere de çocuklarla yeniden bağ kurma konusunda ilham veriyor.

Travmatik Yaşantıların Ardından Çocuklara Yardım Kılavuzu
 

Bu e-kitap, travmatik deneyimler sonrası çocuklara nasıl destek olunacağına dair kapsamlı bir rehber sunuyor. Kitap, zorlayıcı deneyimlerin ardından yetişkinlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerektiğini, bu süreçte beklenen tepkileri ve etkili yardım yöntemlerini detaylı bir şekilde ele alarak başa çıkmada kritik bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Çocuklara Yardım Kılavuzu ücretsiz erişim linki:

https://moodisthastanesi.com/download/travmatik-yasantilarin-ardindan-cocuklara-yardim-pdf/

 

 
 
Popüler Sağlık Dergisi
21.04. 2025 Z.Ç