Anasayfa
Hakkımızda
Editörden
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu -
Ayın Röportajı -
Kongre Takvimi -
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
Reklam Vermek İçin
 
 
 
 
 
 
İlaç Sektör Haberleri << ANASAYFAYA GERİ DÖN
 

İş Kazaları Tetanoz Riski Taşıyor!

 

Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayileşmeye bağlı olarak iş kazaları ve meslek hastalıkları sıklıkla görülüyor. Üstelik mevcut rakamlar oldukça yüksek. Ülkemiz, iş kazalarında Avrupa ve dünya istatistiklerinde üst sıralarda yer alıyor. İş kazalarının sebep olduğu hasarların başında ise yaralanmalar geliyor. Bir diğer risk ise bu yaralanmalar sonrası çalışanların sağlığını tehdit eden tetanoz gibi hastalıklar… Bu nedenle çalışanları korumak için alınması gereken önlemlerin arasında mutlaka tetanoz aşısının da yer alması gerekiyor. Tetanoza karşı etkili olan ve erişkinler için özel olarak üretilen Td (erişkin tipi tetanoz ve difteri) Aşısı, Keymen İlaç tarafından ülkemize getirildi.

 

İş kazalarında Avrupa ve dünyada üst sıralardayız…
 
İş kazalarında Avrupa ve dünyada üst sıralardayız… Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2009 yılında ülkemizde toplam 64 bin 316 iş kazası yaşanmış durumda. 2008 yılında ise bu rakam 72 bin 963... İş kazalarının en sık karşılaşıldığı alanlar ise madencilik, metal sanayi, metal, tekstil, gıda, makine ve ekipman üretimi ile inşaatçılık olarak belirtiliyor. Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2010 yılı Faaliyet Raporu’na göre incelenen 7822 iş kazasının yaklaşık %18’i ölümle sonuçlanmış bulunuyor. Bu kazaların yaklaşık %60’ı yaralanma, %19’u uzuv kaybı ile %3’ü de diğer şekillerde sonuçlanmış görünüyor. Bu durum da özellikle kirli ve toprakla temas eden yaralanmalar nedeniyle gelişen tetanoz gibi hastalıkların görülme riskini artırıyor. Öte yandan ülkemizde tetanoz için 1968 yılında başlayan aşılama programında özellikle 1980 yılına kadar uygulamada yüksek başarı sağlanamadığı için günümüzde birçok erişkin tetanoz aşısı olup olmadığını bilmiyor, bir kısım erişkin de gerçekten hiç tetanoz aşısı olmamış durumda. Bu da tetanozun, erişkin yaş grubundaki kişilerde daha sık görülme olasılığını yükseltiyor.
 
 
Tetanozda ölüm riski var…
 
Tetanoz hastalığına toprakta yaşayan, kirli ve açık yaralar aracılığıyla insana bulaşan bir bakteri neden oluyor. Bakteri, insana bulaştıktan sonra 3-21 gün içerisinde tetanospazmin denilen bir toksin salgılayarak sinirleri felç ediyor, kaslarda kasılma ve spazmlara yol açarak ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
 
Keymen İlaç Pazarlama Müdürü Eczacı Duygu YILMAZ, tetanoz vakalarının ölümle sonuçlanabileceğini; hastanede bakımın, hastanın yaşının ve genel durumunun bu oranı etkilediğini söylüyor. ''Hastaneye yatırılmayan vakalarda ölüm neredeyse kaçınılmaz hale geliyor.Tetanoz hastalığının sadece kırsal kesimde görüldüğüne dair yanlış bir algı bulunsa da,hastalık şehir hayatı içinde de görülebiliyor.Tetanozun vücuda etkileri ise kalp sorunları, nefes alamama, sinir felci, akut böbrek yetmezliği ve kas erimesi şeklinde oluyor. Ülkemize birçok önemli aşının tedariğini sağlayan Keymen İlaç olarak; Aşı Haftası'nı kutluyor, Türkiye'de yüksek aşılanma oranları yakalanması için yaptıkları çalışmalar dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'mız başta olmak üzere sağlık sektörü çalışanlarına teşekkür ediyoruz.''
Td Aşısı, hem tetanoza hem difteriye karşı koruma sağlıyor…

Erişkinler için özel olarak üretilen ve Keymen İlaç tarafından ülkemize getirilen Td Vac Aşısı, tetanozun yanı sıra bulaşıcı bir hastalık olan difteriye karşı da koruma sağlıyor. Damlacık, yakın temas ve deri teması ile insandan insana kolayca bulaşan difteri de halen özellikle çok kişinin bir arada çalıştığı iş yerleri ve fabrikalardaki insanların sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.

 
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Geriatri Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nin katılımı ile ülkemizde oluşturulan Erişkin Bağışıklama Kılavuzu’nda erişkinlere tek başına tetanoz aşısı yerine Td (tetanoz ve difteri) Aşısı uygulanması öneriliyor. Başta riskli meslek gruplarında çalışanlar olmak üzere herkesin mutlaka 3 doz aşılama ile primer immünizasyonu tamamlanmalı ve 10 yılda bir tetanoz ve difteriye karşı aşı olması, iş yeri sahiplerinin ise çalışanlarının Td Aşısı olmalarını sağlayarak bu hastalıklara karşı iş güvenlik şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.

 

Copyright © populersaglik.com