Popüler Sağlık Dergisi
 
Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
Popüelr Sağlık Dergisi Sayı 80
 
 
 
Popüüler Sağlık Dergisi 79.Sayı 2022
 
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 78
 
 
Popüler Sağlık Dergisi Sayı 76 Eylül-Ekiim 2021
 
 

Kayropratik Omurga Sağlığı

 

Kayropraktik:

SAĞLIK SİSTEMİNİN YÜKÜNÜ AZALTAN VE İŞ GÜCÜ KAYBINI ÖNLEYEN BAKIM HİZMETİ

 

İzmir Alsancak Rotary Kulübü’nün ev sahipliğinde düzenlenen buluşmada, Kayropratik Omurga Sağlığı Derneği (KOSD) Genel Sekreteri Msc. Fzt. Umut Yasa konuklara Dünya ve Türkiye Sağlık Politikalarında Kayropraktik” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi.

CERRAHİ YÜKÜ AZALTIYOR

Gerçekleştirdiği sunumun ardından Popüler Sağlık a konuşan Yasa, sağlık sisteminin yükünü azaltan ve iş gücü kaybını önleyen bir bakım hizmeti olan kayroprakik uygulamaların, temel olarak birinci basamak sağlık hizmeti olduğunun altını çizdi.

Dünya Kayropraktik Federasyonunun (WFC-2001) tanımına göre, Kayropraktik in, sinir-kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve önlenmesi ve bu rahatsızlıkların genel sağlık üzerindeki olumsuz etkisi ile ilgilenen bir sağlık mesleği olduğunu belirten Kayropratik Omurga Sağlığı Derneği (KOSD) Genel Sekreteri Msc. Fzt. Umut Yasa, KAYROPRAKTİK UYGULAMALARın normal mekanik hareketliliğini (kırık-çıkık-hastalık olmadan) yitirmiş sağlıklı eklemleri manipüle etmek - düzeltmek için elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaştığını ifade etti.

  Msc. Fzt. Umut Yasa

127 YILLIK MESLEK

Dünya Sağlık örgütünce -tıpkı doktorluk, hemşirelik, fizyoterapistlik, psikologluk gibi- başlı başına bir meslek olarak tanımlanan Kayropraktik mesleğinin, Amerika Birleşik Devletleri nde mesleki doktora derecesiyle 127 yıldır, Avrupa da ise 102 yıldır yüksek lisans düzeyinde eğitimi verildiğini sözlerine ekleyen Yasa, Bütün dünyada yaygın olarak uygulanan ve endüstri devrimini tamamlamış ülkelerin sağlık politikalarında birinci basamak sağlık hizmetleri (hastalık halleri oluşmaması için sağlıklı bireylere yönelik koruyucu sağlık hizmetleri) içinde yer alan bir meslektir. Günümüzde Kanada, ABD ve AB üyesi ülkeler, İngiltere gibi ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Ürdün, Lübnan, Güney Afrika, Kongo Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs vs. gibi ülkelerde dahi yasal olarak tanınmış ve standartları belirlenmiştir.” dedi.

DÜZENLEYİCİ KANUNLAR OLMALI

Kayropratik Omurga Sağlığı Derneği (KOSD) Genel Sekreteri Msc. Fzt. Umut Yasa, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2005 yılında yayınlanan raporuna göre; kayropraktik hizmetlerine olan talebin hızla gelişmesi ile birlikte düzenleyici kanunların olmadığı ülkelerde diğer ruhsatlı sağlık uzmanları ve meslekten olmayan uzmanlar, güya spinal manipülasyon tekniklerini kullanabilmekte ve akredite edilmiş herhangi bir programda kayropraktik eğitimi almamış olmalarına rağmen, kayropraktik hizmeti sağladıklarını iddia edebilmektedirler” uyarısında bulundu.

2008 yılında kurulan Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği (KOSD), ulusal ve uluslararası anlamda Kayropraktik mesleğini temsil eden ülkemizdeki tek kurumdur. • Dünya Kayropraktik Federasyonu (WFC) • Avrupa Kayropraktik Birliği (ECU) • Uluslararası Kayropraktik Spor Federasyonu (FICS) • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortak çalışmalarada bulunarak hem Dünya da omurga sağlığına yön vermekte, hem de Türk toplumunun omurga sağlığını korumak ve geliştirmek üzere, kayropraktik mesleğinin ülkemizde tanıtımı ve icrası için çalışmalarını sürdürüyor.

BİR HALK SAĞLIĞI PROBLEMİ

Türkiye sağlık sistemi içinde, eksikliği bilimsel ve ekonomik anlamda ölçülebilen ve hizmet veren meslekler arasında yer almayan tek mesleğin kayropraktik olduğunu ifade eden Yasa, Mevcut sağlık sistemi omurga ve eklem kaynaklı ağrılara (kırık-çıkık-hastalık olmadan) kısa vadede, çağdaş, bilimsel çözümler üretemediğinden toplum çözümü, halk arasında kırıkçı -çıkıkçı ya da lokman hekim olarak bilinen eğitimsiz şahıslarda veya güya kayropraktik müdahale yaptığını iddia eden sağlık çalışanlarında aramakta ve bu da büyük bir halk sağlığı problemine dönüşmektedir.” şeklinde konuştu.

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ KABUL EDİLMELİ

Çözüm önerlerini de dile getiren Yasa, “Şu anda işlemez hale gelen ve tıkanan sağlık sistemimizin kısır döngüsünün kırılması, kısa vade içinde birinci basamak sağlık hizmetlerine kayropraktik mesleğinin dahil edilmesi ve yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. Gelişmiş ülkeler sağlık politikalarını kayropraktik ile 127 yıldır, hiç sakatlanmamak ve sağlığın korunması üzerine bina ederken, ülkemiz oluşan sakatlık ve hastalıkları çözüme kavuşturmak için sürekli patinaj yapmakta ve bedel ödemektedir. Çağdaş dünyada hastalıklardan korunma amaçlı, birinci basamak sağlık hizmetleri kültürünün ülkemizde yerleştirilmemiş olması sebebiyle, tıp hekimlerinin iş yükü olağan üstü boyutlara ulaşmış, hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti düşmüştür. Sağlık sistemi çalışamaz haldedir. Bunun sonucunda da sağlık çalışanları sık sık şiddete maruz kalmaktadır.” İfadelerini kullandı.

İŞ GÜCÜ KAYIPLARINDA YÜZDE 75,5 DÜŞÜŞ MÜMKÜN

Kayropraktik mesleğinin birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında sisteme entegrasyonun sağlanması halinde, toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı ve klinik tecrübelerine istinaden, halk tarafından kabul göreceğini ve derhal benimseneceğini vurgulayan Yasa, Kayropraktik bakımın sağlık sistemimizde yer alması durumunda, bel ağrısı kaynaklı hastane yatışlarında % 87,6 ve iş gücü kayıplarında % 75,5 düşüş ve aynı zamanda ağrı kesici ilaç kullanımında % 64 azalma göstermesi yapılan araştırmalara göre öngörülebilir. Bununla birlikte gereksiz tıbbi müdahale ve ilaç kullanımının önüne geçilerek halk sağlığı korunacak, tıp hekimlerinin iş yükünde azalma sağlanacak ve hekimlerin sadece hastalık boyutundaki vakalarla ilgilenebilme olasılıkları ve dolayısıyla hizmet kalitesi artacaktır. Kayropraktik mesleğinin kontraendikasyonları ve komplikasyonları çok net şekilde belirlenmiştir. Düzgün ve yeterli eğitimli eller tarafından uygulanmaz ise ciddi bir halk sağlığı problemine dönüşmektedir. Bunun engellenmesi ancak akademik eğitimle ve meslek yasasının oluşturulup yürürlüğe girmesiyle mümkün olabilecektir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Popüler Sağlık Dergisi

12.12. 2022-Z.Ç