Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
Reklam Vermek İçin
 
 
 
 
 
 
Çocuk Cerrahi-Sünnet << ANASAYFAYA GERİ DÖN
 
Yenidoğan sünneti travma yaratmıyor.
2-6 YAŞ ARASINDA SÜNNET YAPILMAMALI!

Okulların kapanmasıyla birlikte sünnet mevsimi de geldi. Çocukların gelecekteki yaşamları açısından büyük önem taşıyan sünnet işlemiyle ilgili anne ve babaların zihni karışıyor. Bazıları yenidoğan sünnetini tercih ederken, bazıları da sosyal nedenlerle, sünnet düğünü de yapabilmek için ilkokul dönemini tercih ediyor. Yaz aylarıyla birlikte toplu sünnetler de sık yapılıyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Cem Kara, toplu sünnet sırasında sünnet yapılan aletlerin tıbbi temizliğinin sağlanmasının çok güç olduğunu, çocukların psikolojisinin olumsuz etkilenebileceğini, kanla bulaşan hastalık riskinin arttığını, sünnet işleminin hekimler ya da bu konuda sertifika almış sünnetçiler tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor.

Sünnet işlemi hakkında anne ve babaların merak edip sık sordukları soruları yanıtlayan Dr. Cem Kara şu bilgileri veriyor:

Sünneti kim yapmalıdır?

Çocuk cerrahları çok sık sünnet yapıyor. Bizler sürekli ve sadece çocukları ameliyat eden bir cerrah grubu olduğumuzdan sünnete yaklaşımımız çok daha farklıdır. Ancak tüm Türkiye’yi düşündüğümüzde, çocuk cerrahı sayısının bu kadar insanı sünnet etmeye yeterli gelmeyeceği de açıktır. Bu nedenle sünnet operasyonunu ürologlar, genel cerrahlar, pratisyenler de yapıyor. Eğer Sağlık Bakanlığı’nın sertifikasını almış, sünneti doğru şekilde öğrenmiş fenni sünnetçiler varsa onlar da yapabilir

Sünnet komplikasyonları nelerdir?

Sünnet işlemi sırasında çocuğun cinsel organına cerrahi müdahale yapıldığından ehil ellerde yapılması önemlidir. Çünkü tüm geleceğini etkileyecek, cinsel yaşamında olumsuzluklara neden olabilecek sıkıntılar doğabilir. Bu yanlış işlemlerin belki bir  kısmı düzeltilebilir daha sonra, ancak bir kısmı da örneğin pipinin baş kısmının kesilmesi gibi telafi edilmesi mümkün değildir.

 

Toplu sünnet yapılması doğru mudur? Tıbbi açıdan uygun mudur?

Toplu sünnetin adı bile rahatsızlık veriyor. Bu çok özel ve mahremiyeti olan bir işlem, çocuklar üzerindeki etkisi de çok olumsuz oluyor. Yüzlerce çocuk aynı gün ameliyat edilebiliyor. Bu ortamda ameliyat malzemesinin sterilizasyonunu sağlamak çok zor. Bu kadar fazla çocuğa sağlıklı koşullarda sünnet hizmeti verebilmek kolay değil. Kanla bulaşan hastalıklar, çevreden gelen enfeksiyonlar sözkonusu olabiliyor. Bu hastalıklara yakalandığınızda çok ciddi sorunlar olabilir. Toplu sünnetin psikolojik açıdan da kötü etkiler yaratabiliyor. Kullanılan aletlerin kişiye özel olması lazım, her defasında temizlenmiyorsa bu aletler kanla bulaşan hastalıklara davetiye çıkarır.

Anneler oğullarına kıyamıyor, babalar sünneti erken yaptıralım diyor. Sünnet için doğru zaman hangisidir?

Toplumun sünnete bakış açısı çok farklı. Avrupa ve ABD’de yenidoğan sünneti çok yaygın olarak yapılıyor. Yenidoğan sünnetinde bebeklerin çok ağladıklarını görmüyoruz, tecrübelerimiz bu yönde. Ama sünnet düğünü yapılması gibi sosyal bir boyutu olamıyor. Tartışmalar hala sürüyorsa da sünnetin faydalı olduğu konusunda genel bir yaklaşım var. Türkiye’de yenidoğan sünneti çok yaygın değil. Ama önümüzdeki 5-10 yılda ilkokul çağındaki çocuklara yapılan sünnet sayısının azalacağına inanıyoruz.

 

Sünnet nasıl yapılıyor?

Son yıllarda aileler sünnet konusunda, genel anesteziyle mi lokal anesteziyle mi yapılsın diye çok takılıyor. Genel anestezi bence sünnetin olmazsa olmazıdır, çok konforludur, çocuk bu sayede psikolojik olarak etkilenmediğinden yaraya ilgisi de daha az oluyor. Öteki türlü yarasıyla ilgileniyor, kendisine de zarar verebiliyor. Lokal anestezi yapılınca her ne kadar alanı örtüyorsak da çocuk tüm bunlara tanık oluyor, yattığı yerden de çok kötü etkileniyor.

 

Sünnet hangi ortamda yapılmalı?

Günümüzde hala bağda, bahçede, evde sünnet devam ediyor. Oysa sünnet cerrahi bir işlemdir, sağlık merkezlerinde yapılmalıdır.

Ailenin sünneti izlemesi doğru mudur?

Ben ailenin de ameliyat sırasında bulunmasını istemiyorum. Çocuklar anne ve babalarını yanlarında istemiyor, çocuk sünnet travmasına ailesinin de ortak olduğunu düşünüp psikolojik olarak çok kötü etkileniyor, bilinçaltında anne ve babasını suçluyor. Bazı babalar çocuk ağladığında sert davranıyor. Bunlar doğru değil.

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılmalıdır?

Bunun en iyi zamanı bebek doğduktan 24 saat sonra yapılmasıdır. Sağlıklı bir bebekte kan tahlilleri, pipinin anatomisi imkan veriyorsa yapılabilir. Genel anestezi altında sünnet 2 yaşına kadar uygun olabilir, ama bu yaş da gri bir çizgidir, bezden çıkma dönemi diye ifade etmek daha doğrudur. Ondan sonra 6 yaşına kadar sünnet yapılmamalı, çünkü cinsel kimlik oluşuyor, kendilerini erkek hissediyorlar, sünnet bu dönemde doğru değildir. 6 yaşında çocuk sosyalleşiyor, sünnet bu anlamda kabul edilebilir, en azından arkadaşlarının da sünnet olduğunu duyuyor ve sünnete razı oluyor.

 

Copyright © populersaglik.com