Anasayfa
Hakkımızda
Yayın Kurulu
Arşiv
Künye
İletişim
Ayın Konusu
Kongre Takvimi
Kitap Köşesi
Sağlık & Tıp Dernekleri
 
 
popüler sağlık dergisi sayı 61
 
 
 
 
 
 
KONGRE HABER/
32.TÜRK KARDİYOLOJİ KONGRESİ

 

 

AŞIRI MUTLULUK DA KALBE ZARAR VEREBİLİR

Prof. Dr. Sinan Aydoğdu
TKD Genel Sekreter Yardımcısı

Birkaç ay öncesine kadar Takotsubo sendromuna sadece stres ve üzüntü oluşturan negatif duygusal koşulların zemin hazırladığı kabul edilirken ve hatta bu nedenle kırık kalp sendromu olarak tanımlanırken; European Heart Journal Dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçları, çok mutlu ve eğlenceli olayların da benzer bulgularla Takotsubo sendromuna yol açabildiğini göstermiştir.

Takotsubo yani kırık kalp sendromuna farklı bir bakış açısı oluşturan çalışmada, kırık kalp sendromu tanısı alan 485 hastanın %96’sında aşırı üzüntü veya stres tetikleyici etkenken, 20 hastada yani yaklaşık %4’ünde aşırı sevinç ve mutluluk bu sendromu tetiklemiştir.

Araştırmacılar aşırı mutluluk ve sevinçle tetiklenen bu durumu mutlu kalp sendromu olarak adlandırmışlardır. Mutlu kalp sendromunda doğum günü partisi, evlilik, torun sahibi olma, spor galibiyetleri gibi mutluluk verici olaylar süreci tetiklemiştir. Mutlu kalp sendromu ve kırık kalp sendromu benzer bulgularla seyretmektedir. Aslında stres ve üzüntü gibi negatif duygusal durumlarla karşılaştırıldığında, mutlulukla yani pozitif duygusal durumlarla tetiklenen Takatsubo sendromu oranı oldukça düşüktür. Ancak burada dikkat çeken nokta hem aşırı heyecan ve mutluluk hem de aşırı üzüntü durumlarında sinir sisteminin benzer tepki verdiği ve benzer stres hormonları salgıladığıdır. Yani hem ani ve aşırı üzüntü, hem de ani ve aşırı mutluluk kalbe zarar verebilmektedir. Elbette bu mutluluk kalbe zararlı demek değildir. Dozunda mutluluk kalbe zarar değil fayda vermektedir. Buradaki anahtar kelime 'aşırı'dır. Her şeyin aşırısının zararlı olduğu gibi, mutluluğun da aşırısı nadiren de olsa zararlı olabilir.

KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN 7 SAATTEN AZ UYUMAYIN

Uyku süresindeki kısalmanın da kalp sağlığı açısından olumsuz etkileri var. Yapılan çalışmalar uyku süresindeki kısalmanın kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabildiğini göstermiştir. Uyku süresinin 7 saatten kısa olması kalp hastalığı ve ölüm riskini artırmakta, bunun yanı sıra kalp hastalığı için risk faktörü olan diyabet, hipertansiyon oranlarında da artışa neden olmaktadır. Ayrıca depresyon, ağrı ve dikkat eksikliği de yapabilmektedir. Uyku süresi aynı zamanda inme ile de ilişkilidir. Uyku süresinin 7 saatten az olmasının zararlı olduğu bilim dünyası tarafından artık kabul edilmektedir.

20 EKİM 2016
Copyright © populersaglikdergisi.com